Дали наистина има съревнование между парацетомол и ибупрофен?

В съзнанието на медицинския специалист няма.

Две коренно различни молекули със сходни показания – болка и висока температура.

Парацетамолът е обезболяващо и температуропонижаващо средство.

Точния механизъм на действие не е известен. Самостоятелно или в комбинация се прилага при главоболие,мускулни болки, артрит, болки в гърба, зъбобол и при симптоми на настинка и грип. Максимално допустимата дневна доза за възрастни пациенти е до 4000 mg, но не повече от 1000 mg на единичен прием.

Приема на по-голямо количество може да причини увреждания на черния дроб.

Парацетамолът е единственото средство на избор за температура и болка при децата до 6 месечна възраст и бременност. Средната продължителност на действието му е от 4 до 6 часа. Среща се под формата на сироп за деца, супозитории(свещички), обикновени и разтварящи се (ефервесцентни) таблетки и гранули за директно приложение в устата или за разтваряне във вода. В комбинация най-често с хлорфенираминов малеат и псевдоефедринов хидрохлорид или фенилефриновият хидрохлорид и витамин Ц влиза в състава на „прахчетата за настинка“.

Ибупрофенът е нестероидно противовъзпалително средство.

Обезболява и намалява температурата, като блокира ензема циклооксигиназа. Това води до намаляване количеството на веществата предизвикващи възпаление и болка в човешкото тяло, наречени простагландини. Намалява температурата и повлиява болката или възпалението в резултат на главоболие, зъбобол, менструални болки или малки наранявания. Прилага се при възрастни и деца над 6 месеца. За възрастни максималната доза е до 2400 mg дневно , а при децата до 30 mg на килограм телесно тегло. Действието му продължава от 6 до 8 часа след приема.

Приема на по-високи дози може да увреди фатално стомаха и червата и да увеличи риска от сърдечна атака. Среща се под формата на сироп, а в някой страни и като супозитории за деца, таблетки и гранули за разтваряне във вода. В комбинация с псевдоефедринов хидрохлорид се използва за лечение на симптомите на настинка и грип.

N.B. Въпреки, че някои детски форми на пазара са показани и за деца от 3 месеца, в световен мащаб се препоръчва употребата да започва от 6 месечна възраст и над 5 кг. телесно тегло. Употребата на ибупрофен по време на бременност трябва да се избягва и е абсолютно противопоказно в последния триместър на бременността.

Кога ибупрофен и кога парацетамол?
……
КРАЙ НА ЧАСТ І