Уважаеми читатели,
ето че измина първата част от „тежките“ празници. Имаше много храна, много пиене и малко движение. Много приятели ме потърсиха тия дни за съвет какво да вземат, защото чувстват дискомфорт в стомаха, корема и т.н.
Не очаквайте, че тук ще споделя с вас конкретни лекарства за тези проблеми – напротив. Въпреки,че съм фармацевт и повечето хора смятат,че потривам ръце, когато трябва да продам лекарство – не е така.
Преди почти два месеца присъствах на една лекция за диабет, метаболитен синдром или казано по-просто затлъстяването и всичките му последствия. Там чух нещо интересно. Как се чувства един организъм можем да разберем по цвета на урината му. Беше приложена и съответната цветова скала. Тази лекция ме накара да се замисля. От години съм почитател на приема на течности под формата на чайове. От години когато, някой препил приятел със след алкохолен дискомфорт ми дойде на гости , му правя чай в по-големи количества – 2-3 чаши. Повярвайте ми след 2 часа си тръгват като нови.

И след лекото въведение да се върнем на актуалния проблем – дискомфорта след празниците. Уважаеми читателю, за тези три дни не спирно приемане на храна, твоя организъм е леко изтощен. За тези три дни, той е приел огромно количество, мазнини, въгрехидрати, белтъчини, с две думи от всичко по много. Как би се чувствал ти, ако три дни те товарят с по два чувала камъни да ги мъкнеш по 5 км пеша. Ще си изтощиш доста. Е и организма ни е така сега. И не, няма смисъл да се ядосваш,че си му пречинил това. Ако ти се потиш докато мъкнеш камъните, то организма е отделил огромно количество отпадни продукти, които сега ти създават дискомфорт.
Приема на някой медикименти, като храносмилателни ензими, газогонни, спазмолитици може да помогне за облекчаването на някой от симптомите. Лично моя съвет е прост – купете си чай и пиите цял ден.

Какъв чай ли?
Какъв харесвате?
Да , от него си вземете. Липа, мента, мащерка.


Аз лично винаги слагам чисти чайове, не така наречените букети, и задължително след такива „тежки“ дни си слагам зелен чай,мента и маточина. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, силен диуретик е и подпомага детокса. Маточината стимулира стомашната секреция и отстранява ферментативните аномалии. Зеленият чай повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност, освежава и ободрявя – утре е работен ден все пак .

Хайде слагайте водата да завира, изваждайте чашите, изберете си чая и приятна детоксикация.

P.S. Не добавяйте коняк или ром в чая.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!