Вероятно повечето от вас имате личен лекар, посещавате един и същи зъболекар, фризьор, адвокат, счетоводител и т.н. Но имате ли си личен фармацевт?

Повечето от вас биха ми отговорили, че посещават една и съща аптека. Да, но това не е личен фармацевт.
В България терминът личен фармацевт не е въобще разпространен и по тази причина не се отдава и толкова голямо значение. Всъщност преди да ви обясня какво прави личния фармацевт, ще си позволя да ви кажа каква е ролята на фармацевта въобще.

Фармацевтът не е просто човек стоящ зад стъклото в аптеката и подаващ хапчетата или сиропчетата, които доктора или вие самите сте си поискали. Най-просто казано фармацевтите помагат на пациентите да се чувстват добре. Ролята на фармацевта в здравната система е изключително голяма, но е много по-малко огласявана. Всъщност най-добре е да ви дам конкретен пример, колко е важен за вас фармацевтът.

Да предположим, че вашата баба има киселини. Гледала е реклама по телевизията и учтиво ви моли да и вземете от аптеката рекламирания продукт за нейния проблем. Влизате в аптеката и искате от фармацевта продукта. Сега има два сценария:

  1. Фармацевта на гише също толкова учтиво ви подава опаковката, връща ви ресто и ви пожелава лек ден – най-често срещания вариант.
  2. Фармацевта ви задава въпроси : За кого е лекарството?; Приема ли други медикаменти?; Употребявал ли е и преди този продукт? . Едва след като получи отговор на тези въпроси ще ви отпусне лекарството, ще ви каже как да го давате на баба си и ще ви пожелае лек ден.

70% от пациентите въобще няма да позволят на фармацевта да му зададе въпроси, защото „какъв е тоя дето сега е седнал тука да го разпитва?“.

Но какво ще се случи с баба ви?

Пак има няколко възможности:

  1. Ще занесете хапчето на баба си, тя ще го изпие и ще и минат киселините – най-щастливия вариант и по-често срещан.
  2. Баба ви ще приема лекарства, които взаимодействат с продукта против повишена киселинност в стомаха и е възможно да настъпят усложнения – колко често се среща в България този вариант никой не знае, защото не винаги усложненото състояние се свързва с приема на допълнителни медикаменти.

Примерът по-горе е илюстративен и измислен, но отговоря на въпроса, каква е ролята на фармацевта. Фармацевтът би могъл да ви посъветва кое ще е най-доброто средство за проблема ви, да ви спести излишни разходи или просто фармацевтът ви помага да се чувствате добре.

Къде е мястото на личния фармацевт?

Макар и в България държавата да не плаща за избор на личен фармацевт, то създайте си го вие. Личен фармацевт е този фармацевт, който има поглед върху всички приемани от вас медикаменти и хранителни добавки.

Защо това е важно?
Да приемем, че имате банална хрема с обща отпадналост и температура. Отивате при личния си фармацевт и искате да ви препоръча нещо за тези симптоми. Тъй като той знае всички лекарства, които сте пили досега, ще ви препоръча най-доброто за вашето състояние в момента. Ако на пазара се е появил нов иновативен медикамент и той е подходящ за вас, можете да очаквате личния ви фармацевт да ви го препоръча.
Ако влезете в аптеката с оплаквания, които и преди сте имали и си спомняте ,че сте приемали продукт, който успешно се е справил с проблема, но не му помните името – личният ви фармацевт ще ви го каже.

Възможно ли е на практика всички в България да имат личен фармацевт?

По данни на Българския фармацевтичен съюз към днешна дата има регистрирани 6111 магистър фармацевта, а населението на България е 7,128 милиона души. Тоест средно един фармацевт ще трябва да се грижи лично за средно 1166 души. За сравнение средно на един личен лекар в България се падат по 1680 души. Или да, в България всеки може да си има спокойно личен фармацевт.

Е аз имам, а вие?