Здравейте,

в продължение на темата за грипа и вирусите, днес ще засегна темата с приема на температуропонижаващи. През последните няколко дни много хора се свързаха с мен за съвет, как да свалят упоритата температура.
Редуването на различни температуропонижаващи, като ибупрофен и парацетамол, няма ясни доказателства за ефективност. Дори в някои научни статии се смята, че така се подтиска имунният отговор и това вреди на организма.

Лично аз практикувам следното:
Грипът обикновенно започва с рязко повишаване на температурата до 39 градуса. Моят съвет е да оставите температурата да се покачва в началото без да пиете никакви лекарства. Опитът показва,че в началния момент медикаментите нямат никаква ефективност, а същевременно пречат на организма. Нито разтворими прахчета, нито таблетки – НИЩО! Приемайте в първите часове огромно количество течности. Най-добре е да се приема чай с приятна за пиене температура – детоксикира и охлажда организма естествено.

Самата температура е отговор на организма ви да постави вируса в неблагоприятна среда – повишена температура. Температурата е и част от цяла каскада атаки срещу вируса.

Кога обаче да вземете все пак температуропонижаващо?

Един до два часа след като температурата ви е достигнала максимум, например 39 градуса е от 2 часа, вече можете да приемете медикамент. Моята препоръка е или ибупрофен или метамизол на капки / аналгин на капки/, поради по-голямата ефективност при такива стойности на температурата.
Личният ми опит показва, че тази схема дава възможност организма сам да се пребори с вируса за по-кратко време.

Помнете ПИЙТЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ ОТ ПЪРВИЯ МОМЕНТ НА СИМПТОМИТЕ ДО ОКОЧАТЕЛНОТО ВИ ОЗДРАВЯВАНЕ. АКО ТЕМПЕРАТУРАТА ВИ ОСТАВА ВИСОКА ПОВЕЧЕ ОТ 24 ЧАСА, ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!

N.B. ПРЕДЛОЖЕНАТА СХЕМА Е САМО ЗА ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ, ЗА ПО-МАЛКИТЕ СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЕДНАГА С ЛЕКАР.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!