С официално съобщение Изпълнителната агенция по лекарствата съобщава,че Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност потвърди, че всички орални ретиноиди могат да имат вреден ефект върху нероденото бебе и поради това не трябва да се използват по време на бременност. В допълнение към това, оралните ретиноиди ацитретин, алитретиноин и изотретиноин могат да се приемат от жени, които могат да имат деца, само ако са спазени условията на програма за предпазване от бременност (ППБ).

За локално прилаганите(върху кожата) ретиноиди, данните показват, че количеството активно вещество, усвоено от кожата в тялото е изключително малко и поради това не е вероятно тези продукти да причинят вреда на нероденото дете. Все пак, интензивна употреба или наранявания по кожата е възможно да увеличат усвояването на ретиноиди в организма. Поради това, като предпазна мярка, Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност препоръча локалните ретиноиди да не се употребяват по време на бременност и при жени, които планират да имат дете.

Повече за Ретиноидите:
Това са производни на витамин А и са налични като капсули, приемани през устата или като кремове или гелове за приложение върху кожата. Ретиноидите, приемани през устата се използват за различни форми на тежко акне, тежки екземи на ръцете, които не се повлияват от лечение с кортикостероиди, тежки форми псориазис или други кожни заболявания, както и някои видове рак. Ретиноидите, прилагани върху кожата се използват за лечение на различни кожни заболявания, включително леко до средно-тежко акне.

В рамките на Р. България обхванати от тази процедура са следните лекарствени продукти, съдържащи ретиноиди, които имат понастоящем валидно разрешение за употреба:

  • Роакутан;
  • Акнатак;
  • Неотигазон;
  • Токтино

Източник на информацията: Изпълнителна Агенция по лекарствата България.

P.S. Моля да имате предвид,че е възможно някоe от тези активни съставки – ацитретин, алитретиноин и изотретиноин, да са включени и в състава на кремове, продавани извън аптечната мрежа. Четете много внимателно състава преди да ги употребявате.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!