Здравейте последователи!

Както видях от коментарите и писмата ви, темата за щитовидната жлеза и добавките е особено интересна. Ето защо се поразрових в проучвания, данни на организации и обобщих най-често препоръчваните витамини, микроелементи и храни при пациенти с тиреоидит на Хашимото.

Ето кой са:

 1. Витамин С – като мощен антиоксидант спомага за намаляване на оксидативния стрес на щитовидната жлеза. Витамин С допринася и за баланса на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос, който е важен за функцията на щитовидната жлеза.
 2. Селен – за подробна информация прочетете статията „Малко известни факти за селена“
 3. Метилкобаламин, витамин В12 – един от най-често срещаните симптоми при тиреоидит на Хашимото е умората. Витамин В12 – помага на тялото да преобразува храната, която приемаме, в енергия, която е от решаващо значение за производството на нова ДНК, червени кръвни клетки, протеини и хормони. Една от най-добре усвоимите форми на метилкобаламин е сублингвалната/ разтваряща се под езика/.
 4. Магнезий – смята се, че той участва в превръщането на неактивния тироиден хормон Т4 в активната му форма Т3. Също така дефицитът на магнезий може да доведе до увеличена синтеза на проинфламаторни цитокини , които са причина за развитието на системно възпаление.
 5. Цинк – приема му увеличава автоимунния толеранс. Ако приемате цинк допълнително, следете си нивата на калция, магнезия и калия.
 6. Омега – 3 мастни киселини – счита се, че са натурални противовъзпалителни средства и намаляват активността на автоимунните заболявания, каквото е тиреоидит на Хашимото.
 7. Пробиотици и храносмилателни ензими – в случай на влошено състояние на чревната флора и/или запек, може да се употребяват и пробиотици в комбинация с храносмилателни ензими.

Препоръчват се следните храни:

 • морски храни,
 • говеждо,
 • пилешко,
 • яйца,
 • краве мляко,
 • плодове и
 • йодирана сол;

Така по естествен път ще си набавите описаните по-горе вещества.

Избягвайте приема на храни богати на глутен (пшеница,ечемик и ръж), соя, броколи, зеле и карфиол.

N.B. Представените по-горе добавки могат да се приемат, едва след консултация с лекуващия ви лекар. Никога не прибягвайте до прием на каквото и да било, без до уведомите вашия лекар или фармацевт преди това.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!