През последните няколко седмици, във връзка повишения риск от инфекции, все повече хора търсят начин да подкрепят имунната си система чрез допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи. В тази несигурна и ограничена обстановка не можем да разчитаме изцяло на пълноценното и разнообразно хранене, включващо свежи плодове и зеленчуци. Затова и търсенето на хранителни добавки значително нарастна. Разбира се, първото нещо, за което се сещаме, когато искаме да подкрепим имунната система, особено на децата и най-възрастните са витамините. Витамините С, А, Е са познати на всички с антиоксидантния си ефект и способоността да подкрепят имунната система.

Популярност придоби и витамин D3 с многообразните си ползи за здравето. Той има важна роля за нормалната функция на имунната система и е задължителен участник в редица процеси в организма. Всеизвестен факт е, че именно той е един от най-необходимите витамини, осигуряващи правилното развитие на костите и зъбите при най-малките. Освен витамините, микроелементите също са от значение за изграждане на добра имунна защита. Такъв е микроелементът цинк, който освен че допринася за нормалната функция на имунната система, заедно с витамин А подпомага и зрението.

До тук направихме списък с основни витамини, ценни за имунитета. За наше щастие, природата изобилства от растения, доказали ефективността си в медицината през вековете, които също могат да бъдат от полза. В днешно време науката позволява детайлното им изучаване и подсигурява безопасната им и лесна употреба. Благодарение на различни технологични подходи се извличат полезните вещества от състава им, под формата на екстракти, масла и др.

Едно по-малко познато, но доказало се с полезните си свойства през хилядолетията растение е черният кимион (Nigella Sativa). Повечето от нас са запознати с ролята му в кулинарията. В действителност на черния кимион могат да се припишат редица свойства, които съвсем не се ограничават до положителните му вкусови качества. Факт, който е бил добре познат на древните лечители. Първите документирани данни за употребата му като терапевтично средство са на близо 4000 години. Широко разпространено е в Азия, Северна Африка и Средиземноморието и е имало значителна роля в традиционната медицина, като средство за подкрепа на имунитета, особено в периодите на боледуване и възстановяване. В Индия и Арабския свят е било прилагано като общоукрепващо средство на организма. Любопитен факт е, че масло и семена от черен кимион са били открити и в гробницата на Тутанкамон, сред останалите вещи, внимателно подбрани, за да служат на владетеля в задгробния му живот, затова и често наричат маслото от черен кимион „златото на фараоните“. През вековете данни за ползите му в медицината, са продължавали да се трупат.

Днес, полезните свойства на това растение са потвърдени и с помощта на съвременните изследвания. Маслото се добива чрез студено пресоване, а в състава му са включени редица биологично активни вещества като витамини, минерали и полиненаситени мастни киселини. Всички те имат благоприятно въздействие върху организма, като основният ефект се приписва на веществото тимоквинон.

Доказани, чрез клинични проучвания са антиоксидантни, противовъзпалителни и клетъчно-протективни свойства1. Маслото от черен кимион би могло да бъде полезно дори при пациенти склонни към алергии заради имуномодулиращите и противоалергичните2 му свойства.

За да си го набавите не е нужно да пътувате до гробниците на древни владетели, а може да отидете до най-близката аптека и да се консултирате с Вашия фармацевт за продукти, съдържащи масло от черен кимион, витамини и микроелементи, подходящи за Вашите деца и за Вас.

Маг. фарм. Ирина Методиева, Queisser Pharma България

Ali & Bunden, 2003 – Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa
Salem, 2005 – Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. Seed