Всички или поне много хора съветват да се приема това, онова, друго, трето или всички заедно, но същите тези напомнят ли ви да приемате и достатъчно вода?

По-скоро не, което е притеснителната нотка.

Защо е толкова важно да отбележим ключовата роля на водата освен, че от време на време ожадняваме?

Това не е статия тип „Доктор Радева ми е забранила да пия вода!” и „кой пие вода бе, братко?!”, а точно обратното – водата е жизнено важна за организма. Водата понякога е по-важна от лекарствата ви, а също така понякога помага на лекарствата ви да действат още по-ефективно и да бъдат усвоявани и отделяни от организма по-адекватно. Важно е да се има предвид , че добрата хидратация на организма осигурява оптимална хидратация и на лигавиците, което е от съществено значение в защитата на организма от вирусни, бактериални инфекции и външни фактори като цяло.

Може би една от най-важните причини, поради която започнах тази статия бяха личните ми няколкогодишни наблюдения, че хората, особено над 40 годишна възраст, не пият особено, да не кажа никаква вода. За по-възрастните тенденциите са чак притеснително застрашаващи тяхното здраве и опасни. Характерно за групата на по-възрастните хора е приемът на средно 2-3 вида лекарства (за съжаление и повече), всяко със специфичен метаболизъм. А както знаем с напредването на възрастта метаболитният рейт (скоростта и ефективността) на организма, с който той се справя с токсините и ненужните вещества, е все по-бавен и слабо ефективен. Нужни са навици, които биха подпомогнали по-лесното справяне на метаболизма с неговата задача.

Ето тук се явява и проблемът – лекарства, добавки приемаме, но с какво помагаме на организма си да се изчисти от метаболитите на тези продукти?

Разбира се най-базовото е с прием на повече вода, защото тези вторични метаболити много често се отделят чрез урината. Адекватният воден прием улеснява тяхното елиминиране от организма. Не всички лекарства или добавки могат да се повлияят по този начин, но тези които биха са достатъчно голям брой, за да си струва да внимаваме и следим водния си прием. Водоразтворимите лекарствени молекули се повлияват от повишеният прием на вода. Тяхната водоразтворимост пък се повишава благодарение на чернодробната ензимна детоксикация.

Една от основните задачи на черния дроб, докато „обезврежда” непознатите за него вещества(лекарства, токсини) е да ги направи по-лесни за елиминиране от организма. Едно лекарство може да има много странични метаболити. Когато тези метаболити са химически неактивни или нямат негативен ефект върху организма, това е добре. Но, за съжаление, повечето лекарства, та дори и съставки от хранителни добавки имат токсични или „вредни” вторични метаболити. Понякога високи дози от някои лекарства повишават образуването на токсични метаболити. Същото може да се получи понякога и при редовен нормален прием на лекарства със забавен метаболизъм по някаква причина. Токсичните метаболити могат да окажат негативен ефект върху нашето здраве. Могат да бъдат причина за страничните ефекти описани в листовката на даден лекарствен продукт, например. Понякога, освен „лоши” за организма, вторичните метаболити, циркулирайки в кръвта, имат положителен ефект или поддържат търсения ефект от терапията без да създават проблеми.

В случая с приема на вода основно трябва да имаме предвид онези „лошите”, при които адекватен прием на вода би спомогнал тяхното елиминиране от организма. Има здравословни състояния, при които водният прием трябва да бъде строго и внимателно контролиран (например: сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и др.). Прекомерният прием при такива случаи не е най-удачен, точно за това трябва да бъде под контрол.

Средено количество воден прием според Световната здравна организация:

Таблица 1. Адекватно количество вода за момичета и момчета от раждането до 8 месеца

0-6 месеца

0,7 литра на ден, прието чрез майчиното мляко

7 – 12 месеца

0,8 литра на ден, прието чрез майчиното мляко и допълнителни храни и напитки

1-3 години

1,3 литра на ден

4-8 години

1,7 литра на ден

Таблица 2.  Адекватно количество вода от девет години и по-възрастни

9 – 13 години

момчета

2,4 литра на ден

момичета

2,1 литра на ден

14 – 18 години

момчета

3,3 литра на ден

момичета

2,3 литра на ден

19 – 70+ години

Мъже

3,7 литра на ден

Жени

2,5 литра на ден

Разбира се, стойностите варират според сезон, температура на околната среда, физическа активност, но са достатъчно добър ориентир.

И запомнете – НЕ просто течности, а ВОДА!

Никога не забравяйте, че просто течности не е равно на вода. Водата е естествена среда в нашия организъм, там където протичат всички процеси и реакции. Например ензимите имат нужда от достатъчно вода точно, за да функционират както трябва и да си вършат работата. Ако тя не е достатъчно количество, а е съответно нужна на много ензими, нормално да се получи нещо подобно на „задръстване” и недобре работеща ензимна система.

Приемете го така – представете си 50 човека в един малък басейн с малко вода и 50 човека в голям басейн с много вода – на кой ще му е по-комфортно? На тези с повечето вода, разбира се! Тези в малкият ще се бутат и на никой няма да му е приятно. Ензимите в организма се чувстват точно по същия начин, когато не им осигуряваме достатъчно вода.

Просто течности – чай, сок, газирани напитки, студен чай, мляко НЕ набавят дневните нужди от вода на организма. Не са със същият опростен и максимално инертен състав, както водата. Съставът и е много по-познат на организма отколкото каквито и да било други течности. Не че приемът на други течности под формата на сок, чай и т.н. е нещо лошо стига те да не заместват водата.

Примерите за това, че лекарства трябва да се пият само с вода са твърде много, за да бъдат пренебрегнати.

Класически пример може да се даде с киселото мляко – масово възрастните хора приемат техните лекарства „за по-лесно” с кисело мляко.

Груба грешка!

В киселото мляко има калций, той е достатъчно реактивен и напълно очаквано може да се свърже в последствие в храносмилателния тракт с лекарственото вещество и да намали неговото усвояване, а от там логично и неговият ефект. Което представлява риск от загуба на терапевтична ефективност – пият се лекарства, а ефекта не е задоволителен.

Друг пример е приемането със сокове, в които поради естеството на състава им присъстват пектини. И отново тези пектини могат да се свържат с лекарствената молекула, да я дезактивират или намалят нейната концентрация.

НО,

Ако човек просто приема нормални количества вода в ежедневието си, всички тези притеснения и проблеми ще бъдат зачеркнати.

Доказано е, че прието с достатъчно количество вода лекарството се усвоява по-добре, отколкото с малко или никаква (винаги има изключения, но тук са малко).

Темата за алкохола и лекарствата ще бъде засегната отделно, но в друга статия. Разбира се, вариантът „цапни 2, ха още 5, оха!”(C2H5OH) важи по-скоро за водния прием, отколкото за алкохолния и не трябва да бъде практикуван точно с приема на лекарства.

Макар и банално, но истина,

за да сте по-здрави приемайте повече ВОДА и не се питайте „кой пие вода, бе братко?!”

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

https://www.msdmanuals.com/professional/clinical-pharmacology/pharmacokinetics/drug-metabolism

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306638

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fprofile%2FSibo_Jiang%2Fpublication%2F333813407%2Ffigure%2Ffig1%2FAS%3A775225352392704%401561839535913%2FXenobiotic-metabolism-by-CYP2E1-in-the-liver.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Ffigure%2FXenobiotic-metabolism-by-CYP2E1-in-the-liver_fig1_333813407&tbnid=f_er_9mbM3A_4M&vet=12ahUKEwjLw_Wu7MfoAhXWkaQKHY7uAD8QMygBegUIARDsAQ..i&docid=rz7dwY4-_noDuM&w=850&h=511&q=hepatic%20metabolism%20of%20xenobiotics&ved=2ahUKEwjLw_Wu7MfoAhXWkaQKHY7uAD8QMygBegUIARDsAQ

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-93842-2_8

https://accesspharmacy.mhmedical.com/Content.aspx?bookid=1366&sectionid=73246493

https://www.intechopen.com/books/basic-pharmacokinetic-concepts-and-some-clinical-applications/drug-distribution-and-drug-elimination

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470661/

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/drug-excretion

https://www.msdmanuals.com/home/drugs/administration-and-kinetics-of-drugs/drug-elimination

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165993616301479

https://aging.ufl.edu/files/2011/01/Medication_beyth.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Elimination_(pharmacology)