снимка: New York TImes

В медиите и мрежата дълго се дискутираше ЗА и ПРОТИВ носенето на маски, но в крайна сметка министърът на здравеопазването издаде заповед задължаваща носенето им на обществени места. Така главоблъсканицата отпадна, но не се задоволи информираността ни по отношение на други въпроси, касаещи маските – как да ги носим, колко дълго време, какви трябва да са те, какво да съблюдаваме и какво да отбягваме?

Нека внесем малко яснота.

Основната идея на маските е предпазването на околните от пръски при говорене, кихане и кашляне на носещия маска.

 • Видове маски

N95 или FFP2/FFP3 респиратори

Това са маските с най-голяма филтрираща ефективност – филтрират до 96,6% от частиците с размер 7 nm (за сравнение размерите на коронавируса са между 60-140 nm). Прилепят плътно към лицето и могат да бъдат носени до 8 часа без смяна. Носенето им от хора с брада и мустаци обезсмисля тяхната ефективност, поради невъзможност за уплътняване с кожата. Наличието на клапа намалява филтрацията на издишания въздух и създава предпоставка носителя да заразява околните по въздушно-капков път. Именно и в тази връзка е препоръката за носенето им само от медицински специалисти.

Важно е да се отбележи, че ако маската е за многократна употреба, тя в никакъв случай не трябва да се почиства с препарати, съдържащи хлорни съединения и спирт, тъй като те се адсорбират върху филтъра, след което могат да бъдат вдишани, а освен това разрушават цялостта на самия филтър.

Хирургични маски

Това са водоустойчиви еднократни маски, които предпазват от по-едри частици и пръски. Препоръчителна е смяната им на около 2-3 часа или при навлажняване. От особено значение за тяхната ефективност е правилното им поставяне, носене и сваляне, което ще коментираме малко по-надолу. Сами по себе си хирургичните маски не са достатъчна бариера спрямо вируси, затова е важно да се спазват и  останалите противоепидемиологични препоръки – физическо дистанциране, често миене и дезинфекция на ръцете, избягване на докосване на очите, устата и носа.

Маски от плат

Маските от плат не са медицинско изделие и не отговарят на определени стандарти. Вирусни частици могат лесно да преминат през плата и освен това да бъдат задържани във влагата, създадена от издишания въздух.  Въпреки това те биха могли да бъдат известна бариера за разпространение на коронавирусната инфекция, ако бъдат спазени някои изисквания:

 1. Необходимо е маската да бъде с поне 3-4 слоя плат, като най-външният да бъде водонепропуслкив.
 2. Маската трябва да прилепва добре към лицето без това да създава трудности при дишане.
 3. Необходима е смяна на около 2-3 часа при интензивна употреба.
 4. Абсолютно е забранено пипането на маската в предната й част!
 5. Задължително е изпирането на маската след сваляне с гореща вода и сапун и е желателно материята да бъде устойчива на гладене.

Как правилно да поставим, носим и свалим маската?

 • Измийте ръцете си със сапун и вода.
 • Обърнете внимание коя страна е отгоре и коя отвътре: отгоре се намира метална пластинка за уплътняване на маската към носа, а обичайно бялата страна на маската се носи отвътре (цветният и белият слой са с различна структура).
 • Поставете маската на лицето, държейки я в краищата чрез връзките.
 • Притиснете металната пластинка около носа, така че да уплътните.
 • Издърпайте маската, така че да покрива лицето до под брадичката и се уверете, че няма пролуки между лицето и маската.
 • Веднъж поставили маската на лицето си, не я докосвайте! Особено в предната й част!
 • За да свалите маската, хванете я отзад за връзките и я отстранете. Изхвърлете я в кош за боклук, след което не забравяйте отново да измиете ръцете си.

Важно е да отбележим, че маските (особено многократните маски от плат) могат да създадат фалшиво усещане за сигурност, което от своя страна да доведе до понижаване на вниманието  и дори игнориране  на останалите мерки – често миене и дезинфекциране на ръцете, физическа дистанция. Същото е възможно да се случи и при носене на ръкавици – създават усещане за сигурност, което позволява по-спокойно пипане на множество повърхности със замърсени ръце и тяхното контаминиране.

Въпреки това маската е все пак една бариера за неволно/несъзнателно докосване на носа и устата с мръсни ръце.

 • Запомнете!

Маската трябва да покрива носа и устата! Повтаряме – НОСА и устата!!!

След поставяне на маската е абсолютно забранено пипането в предната й част с мръсни ръце!

Забранено е свалянето и слагането отново на една и съща маска. А още повече носенето й по чанти, джобове и прочие.

Недопустимо е носенето на маската като лигавник или висяща на ухо. Освен ако целта на носенето на маската не е различна от до тук коментираните, примерно карнавала в Рио.

Носете маски, но не понижавайте вниманието си и за другите мерки! Не се изолирайте социално, а само физически!

Бъдете чисти, здрави и когато имате нужда – ПРОСТО ПОПИТАЙТЕ ФАРМАЦЕВТА!

Съавтор на статията маг.фарм. Божидара Налбантова

Източници:

https://www.who.int/

https://www.bbc.com/news/health-51205344?utm_source=socialmedia&utm_medium=posts_twitter__

https://www.nytimes.com/2020/04/08/well/live/coronavirus-face-mask-mistakes.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/razlichnite-vidove-maski-i-respiratori-kakvi-i-koga-ima-smisl-da-gi-polzvame-n-37525