Интересът към прием на продукти, съдържащи колаген придобива все по-широка популярност сред хората на различна възраст. Някои търсят начин да предпазят ставите си, други да облекчат сковаността им, а трети да съхранят по-дълго добрия външен вид на кожата.

В аптечната мрежа се предлагат различни колагенови продукти. Какви са разликите между тях и как да подберем най-подходящия за нас?

В тази статия ще синтезираме някои базисни познания, които да ни помогнат да направим по-информиран избор.

На първо място трябва да си отговорите на въпроса какво искам да постигна като приемам продукт, съдържащ колаген? Дали целта е да се погрижите за ставите си или да запазите младежкото излъчване на кожата си?

Какво представлява колагенът и каква е връзката между приема му и здравето на ставите?

Колагенът е ключов компонент на всички основни структури в човешкото тяло и съединителната тъкан. Той е най-често срещаният протеин, отговорен за 30% от общия белтък в тялото и 75% от протеина, съставляващ кожата. Изгражда ставите, сухожилията, мускулите, хрущялната тъкан, костите, кръвоносните съдове, кожата.  Изключително важен е за поддържането на:

  • Здравината, подвижността и еластичността на ставите
  • Нормалното състояние на костите
  • Нормалната функция на кръвоносните съдове и мускулите
  • Еластичността и добия вид на кожата

Доказано е, че количеството произведен колаген в организма започва да намалява след 25 годишна възраст. На 40-годишна възраст синтезата му намалява средно с 25%, а около 60-годишна възраст – средно с около 50%, което засяга в най-голяма степен ставите и кожата.

Не случайно разделяме колагеновите продукти най-общо на подпомагащи ставното здраве и такива, които целят да поддържат красотата.

  1. Доколко е важен типът колаген ?

Основните типове колаген, които се използват най-често в колаген-съдържащите продукти, са тип I, II или III.  Ориентировъчно типовете колаген се разпределят в тялото по следния начин:

Тип I: се среща в кожата, сухожилията и други

Тип II : намира се в хрущялната тъкан

Тип III заедно с тип I се срещат в кухите органи като сърце и матка

Освен по типа колаген продуктите се различават и по произхода на суровината, от която е извлечен колагена. Съществуват продукти съдържащи колаген с говежди, свински или рибен произход.

Независимо от типа и произхода на колагена най-важното, oт което зависят усвояването и ефектът му, е големината на молекулата. Доказано е, че колагеновите частици с различна големина стимулират различни видове клетки да произвеждат различни видове колаген.

  1. Защо е от значение големината на молекулата?

Колагенът представлява белтък със сложна структура, състояща се от 3 белтъчни вериги, които определят неговата: здравина, издръжливост на опън и трудно усвояване в натурален вид от организма. Именно тази сложна структура налага неговата хидролиза – разделяне на по-малки фрагменти, т.нар. колагенови пептиди с точно определена молекулна маса.

Известно е, че колагеновите пептиди с молекулна маса около 3 kDa стимулират производството на колаген от хондроцитите (клетките в ставния хрущял), а тези с около 2kDa – стимулират фибробластите в дермата.

  1. Изберете подходящи за Вас вид и фармацевтична форма

На аптечния пазар може да намерите колагенови продукти под различни фармацевтични форми като капсули, таблетки, сашета, прахове, течни в бутилки и флакони.

Предпочитани са формите, които съдържат течен колаген, тъй като това дава възможност за включване на по-голямо количество и респективно продуктът е по-високо дозиран. От друга страна праховете и течните форми в голяма разфасовка (тип бутилка) са една идея по-ангажиращи като начин на приготвяне и съхранение.

Значително предимство има хидролизираният колаген в индивидуални дози (тип флакони), които гарантират точното количество приети съставки в дневната доза и осигуряват правилно съхранение на течната форма без специални изисквания. Освен това са по-практични и лесни при пренос по време на пътуване.

За един съвременен човек, който се стреми да води активен и здравословен начин на живот, удобство предполага еднократният дневен прием. Като здравни специалисти ние знаем, че вероятността продуктът да не бъде приеман правилно от пациентите пряко зависи от честотата на дневния прием т.е. колкото по-често трябва да приемате таблетки, прахове или други форми, толкова е по-голяма вероятността да пропуснете прием.

  1. Други важни съставки за здравето на ставите

Когато избирате колаген и държите той да бъде насочен към здравето на ставите, е добре да помислите и за други съставки, които биха имали сходно действие. Така например Витамин С подпомага синтеза на колаген от организма и нормалната функция на ставния хрущял, като същевременно защитава клетките от оксидативен стрес. Микроелементът мед играе важна роля за нормалното състояние на съединителната тъкан, която е отговорна за здравината и еластичността на ставите. Витамин D е важен за здравината на костите и функционирането на мускулите. Доказано е и, че недостатъчният прием на селен води до ниски нива на колаген в сухожилията и хрущяла.

  1. Кой е производителят на продукта?

Не на последно място от значение е и фирмата производител. При производствените процеси трябва да се спазват строги стандарти за качество и чистота. Препоръчително е да се доверяваме на компании с дългогодишни традиции в производството на хранителни добавки, които са спечелили доверието на много потребители и са станали еталон за качество.

Ако все пак се затруднявате от голямото разнообразие на продукти – за професионална консултация може да се доверите на съветите на Вашия фармацевт, който компетентно ще Ви помогне в избора.

Маг. фарм. Лилия Божкова,  Queisser Рharma България

Маг. фарм. Лилия Божкова,  Queisser Рharma България