Публикации2019-06-16T21:19:26+03:00

Публикации

Информационни статии от магистър фармацевти

Колаген = грижа за кожата отвътре

Информационни статии|

прекомерното излагане на слънце крие рискове от дехидратация, преждевременно състаряване, пигментни петна, алергични прояви. Всъщност, негативно влияние върху външния вид на кожата могат да окажат и редица други фактори като замърсена градска среда, влага, тютюнопушене, употреба на алкохол, липсата на пълноценен сън и повишени нива на стрес. С напредване на възрастта грижите за кожата и желанието за запазване на младежкия ѝ вид стават все по-осъзнати и целенасочени.

А ти, как носиш своята маска?

Информационни статии|

В медиите и мрежата дълго се дискутираше за и против носенето на маски, но в крайна сметка министърът на здравеопазването нареди да се носят на обществени места. Така главоблъсканицата отпадна, но не се задоволи информираността ни по отношение на други въпроси, касаещи маските – как да ги носим, колко дълго време, какви трябва да са те, какво да съблюдаваме и какво да отбягваме?

Амоксицилин за настинка? Не!

За лекарствата|

Амоксицилинът е широкоспектърен бета-лактамен антибиотик от групата на пеницилините, второ поколение. Свързвайки се с определени структури, намиращи се в клетъчната стена на бактериите, той предизвиква активиране на ензими, които започват да разграждат/смилат собствените структури на бактериалната клетка. В последствие това води до убиване на тази клетка, с което се определя и бактерицидното му действие. Вирусите НЯМАТ клетъчна стена, най-малкото защото не са клетки.

Каква е ползата от прием на магнезий и калий по време на спорт и движение?

Информационни статии|

Въпреки че магнезият е единадесетият най-разпространен елемент във Вселената, често е в дефицитни количества в собствените ни тела. Както магнезият, така и калият ежедневно се отделят от организма чрез нормални физиологични процеси.

Хипертоничен или изотоничен разтвор на морска вода. Каква е разликата?

За лекарствата|

В аптеките можете да откриете на пръв поглед все разтвори на морска вода, но реално с различна концентрация на натриев хлорид. Когато концентрацията е 0,9% той се нарича изотоничен, а когато е по-голяма е хипертоничен. Кой при какви случай се използва можете да научите от видеото.

„Кой пие вода, бе братко?”

Информационни статии|

Всички или поне много хора съветват да се приема това, онова, друго, трето или всички заедно, но същите тези напомнят ли ви да приемате и достатъчно вода?По-скоро не, което е притеснителната нотка. Защо е толкова важно да отбележим ключовата роля на водата освен, че от време на време ожадняваме?Това не [...]

Азитромицинът и вирусите?

За лекарствата|

Широкоспектърният антибиотик Азитромицин, от групата на макролидите (и по-точно азалидите), се предписва при БАКТЕРИАЛНИ инфекции (НЕ вирусни!) на пикочо-половата система, ушите, гърлото, кожата, белите дробове, бронхите, синусите, както и други.

Масло от черен кимион и ползите от приема му за организма

Билколечение|

Едно по-малко познато, но доказало се с полезните си свойства през хилядолетията растение е черният кимион (Nigella Sativa). Първите документирани данни за употребата му като терапевтично средство са на близо 4000 години. Широко разпространено е в Азия, Северна Африка и Средиземноморието и е имало значителна роля в традиционната медицина, като средство за подкрепа на имунитета, особено в периодите на боледуване и възстановяване.

Подкрепа на имунитета по време на бременност

Информационни статии|

Бременните жени попадат сред рисковите категории пациенти, когато става въпрос за лечение на заболявания в това число и вирусни Ето защо профилактиката и превенцията трябва да бъдат на първо място в този период.

Временна промяна в правилата за получаване на лекарства частично или напълно заплатени от НЗОК

Информационни статии|

В резултат на мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на Република България и в условията на извънредно положение, се въвеждат някои нови правила за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни директно от аптеката. Това ще става само срещу предоставена рецептурна книжка, без преди това да се ходи при личния лекар за изписване на рецептурна/и бланка/и.

Витамин C – Топ 7 естествени източници

За храненето|

Един от най-често търсените и често употребявани витамини е витамин C. Той се среща в множество растителни храни. Разбира се естествените му източници са за предпочитане, защото най-удачният начин за набавяне на нужните количества от витамина е чрез храната.

ВЪЗМОЖНО ЛИ АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ПАК МАСОВО УПОТРЕБЯВАНО ЛЕКАРСТВО?

За лекарствата, Информационни статии|

АНАЛГИН-ХИНИН съдържа 200 мг метамизол натрий и 50 мг хинин хидрохлорид. Според актуалната му листовка за руския пазар той е показан за: синдром на болка с различна етиология (включително главоболие, невралгия, артралгия, миалгия, миозит, алгодисменорея, следоперативна болка);

Още публикации
Този уебсайт използва бисквитки и услуги от трети лица. Ако продължите, вие се съгласявате с условията за ползване. Разбрах