Публикации2019-06-16T21:19:26+03:00

Публикации

Информационни статии от магистър фармацевти

Как да изберем подходящ колагенов продукт ?

Информационни статии|

В тази статия ще синтезираме някои базисни познания, които да ни помогнат да направим по-информиран избор на колагенов продукт. Как да изберем подходящ колагенов продукт ? Какви са разликите между тях и как да подберем най-подходящия за нас?

Нискомолекулярни хепарини – специална организация за разпространение в аптечната мрежа

Информационни статии|

Изпълнителната агенция по лекарствата разпространи списък на аптеките на територията на страната, по представени от търговците на едро данни, откъдето могат да бъдат закупени нискомолекулярни хепарини. ВАЖНО! Допълнителните количества нискомолекулярни хепарини се отпускат за приложение при бременни жени, на които лекарственият продукт е предписан с рецепта и може да [...]

Колаген = грижа за кожата отвътре

Информационни статии|

прекомерното излагане на слънце крие рискове от дехидратация, преждевременно състаряване, пигментни петна, алергични прояви. Всъщност, негативно влияние върху външния вид на кожата могат да окажат и редица други фактори като замърсена градска среда, влага, тютюнопушене, употреба на алкохол, липсата на пълноценен сън и повишени нива на стрес. С напредване на възрастта грижите за кожата и желанието за запазване на младежкия ѝ вид стават все по-осъзнати и целенасочени.

А ти, как носиш своята маска?

Информационни статии|

В медиите и мрежата дълго се дискутираше за и против носенето на маски, но в крайна сметка министърът на здравеопазването нареди да се носят на обществени места. Така главоблъсканицата отпадна, но не се задоволи информираността ни по отношение на други въпроси, касаещи маските – как да ги носим, колко дълго време, какви трябва да са те, какво да съблюдаваме и какво да отбягваме?

Амоксицилин за настинка? Не!

За лекарствата|

Амоксицилинът е широкоспектърен бета-лактамен антибиотик от групата на пеницилините, второ поколение. Свързвайки се с определени структури, намиращи се в клетъчната стена на бактериите, той предизвиква активиране на ензими, които започват да разграждат/смилат собствените структури на бактериалната клетка. В последствие това води до убиване на тази клетка, с което се определя и бактерицидното му действие. Вирусите НЯМАТ клетъчна стена, най-малкото защото не са клетки.

Каква е ползата от прием на магнезий и калий по време на спорт и движение?

Информационни статии|

Въпреки че магнезият е единадесетият най-разпространен елемент във Вселената, често е в дефицитни количества в собствените ни тела. Както магнезият, така и калият ежедневно се отделят от организма чрез нормални физиологични процеси.

Хипертоничен или изотоничен разтвор на морска вода. Каква е разликата?

За лекарствата|

В аптеките можете да откриете на пръв поглед все разтвори на морска вода, но реално с различна концентрация на натриев хлорид. Когато концентрацията е 0,9% той се нарича изотоничен, а когато е по-голяма е хипертоничен. Кой при какви случай се използва можете да научите от видеото.

„Кой пие вода, бе братко?”

Информационни статии|

Всички или поне много хора съветват да се приема това, онова, друго, трето или всички заедно, но същите тези напомнят ли ви да приемате и достатъчно вода?По-скоро не, което е притеснителната нотка. Защо е толкова важно да отбележим ключовата роля на водата освен, че от време на време ожадняваме?Това не [...]

Азитромицинът и вирусите?

За лекарствата|

Широкоспектърният антибиотик Азитромицин, от групата на макролидите (и по-точно азалидите), се предписва при БАКТЕРИАЛНИ инфекции (НЕ вирусни!) на пикочо-половата система, ушите, гърлото, кожата, белите дробове, бронхите, синусите, както и други.

Масло от черен кимион и ползите от приема му за организма

Билколечение|

Едно по-малко познато, но доказало се с полезните си свойства през хилядолетията растение е черният кимион (Nigella Sativa). Първите документирани данни за употребата му като терапевтично средство са на близо 4000 години. Широко разпространено е в Азия, Северна Африка и Средиземноморието и е имало значителна роля в традиционната медицина, като средство за подкрепа на имунитета, особено в периодите на боледуване и възстановяване.

Подкрепа на имунитета по време на бременност

Информационни статии|

Бременните жени попадат сред рисковите категории пациенти, когато става въпрос за лечение на заболявания в това число и вирусни Ето защо профилактиката и превенцията трябва да бъдат на първо място в този период.

Още публикации
Този уебсайт използва бисквитки и услуги от трети лица. Ако продължите, вие се съгласявате с условията за ползване. Разбрах