Публикации2019-06-16T21:19:26+03:00

Публикации

Информационни статии от магистър фармацевти

Азитромицинът и вирусите?

За лекарствата|

Широкоспектърният антибиотик Азитромицин, от групата на макролидите (и по-точно азалидите), се предписва при БАКТЕРИАЛНИ инфекции (НЕ вирусни!) на пикочо-половата система, ушите, гърлото, кожата, белите дробове, бронхите, синусите, както и други.

Масло от черен кимион и ползите от приема му за организма

Билколечение|

Едно по-малко познато, но доказало се с полезните си свойства през хилядолетията растение е черният кимион (Nigella Sativa). Първите документирани данни за употребата му като терапевтично средство са на близо 4000 години. Широко разпространено е в Азия, Северна Африка и Средиземноморието и е имало значителна роля в традиционната медицина, като средство за подкрепа на имунитета, особено в периодите на боледуване и възстановяване.

Подкрепа на имунитета по време на бременност

Информационни статии|

Бременните жени попадат сред рисковите категории пациенти, когато става въпрос за лечение на заболявания в това число и вирусни Ето защо профилактиката и превенцията трябва да бъдат на първо място в този период.

Временна промяна в правилата за получаване на лекарства частично или напълно заплатени от НЗОК

Информационни статии|

В резултат на мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на Република България и в условията на извънредно положение, се въвеждат някои нови правила за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни директно от аптеката. Това ще става само срещу предоставена рецептурна книжка, без преди това да се ходи при личния лекар за изписване на рецептурна/и бланка/и.

Витамин C – Топ 7 естествени източници

За храненето|

Един от най-често търсените и често употребявани витамини е витамин C. Той се среща в множество растителни храни. Разбира се естествените му източници са за предпочитане, защото най-удачният начин за набавяне на нужните количества от витамина е чрез храната.

ВЪЗМОЖНО ЛИ АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ПАК МАСОВО УПОТРЕБЯВАНО ЛЕКАРСТВО?

За лекарствата, Информационни статии|

АНАЛГИН-ХИНИН съдържа 200 мг метамизол натрий и 50 мг хинин хидрохлорид. Според актуалната му листовка за руския пазар той е показан за: синдром на болка с различна етиология (включително главоболие, невралгия, артралгия, миалгия, миозит, алгодисменорея, следоперативна болка);

Риганът- в подкрепа на организма при борбата с вируси и бактерии

Билколечение, Информационни статии|

Риганът има изключително широк спектър от действия, но неговото етерично масло може да подпомогне организма в борбата с различни инфекциозни агенти. Действието си дължи на изключително богатия фитохимичен състав. Главните биологично активни вещества са карвакрола, тимола и розмариновата киселина.

Как да посещаваме аптеките при обявеното извънредно положение и какво ще стане ако аптеките затворят?

Информационни статии|

Ако един фармацевт бъде заразен с COVID-19, той има реалната опасност да зарази средно 100 човека на ден. При средно 14 дни без симптоми, то броя на заразените само от един фармацевт може да достигне 1400 души. За фармацевтите също няма осигурени от държавата специални предпазни облекла.

Разширени вени или 10 съвета как да намалим симптомите

Информационни статии|

Разширените вени или по-скоро свързаните с тях оплаквания като болка, оток, парене, мравучкане и усещане за тежест в долните крайници – „оловните крака“ са по-остри през топлия период от годината, затова и повечето пациенти търсят решение на проблема си именно тогава. Добре е ,обаче, драги читатели, да знаете, че ХВБ е хронично заболяване, т.е. дори и симптомите да изчезват през по-студената част от годината, това не означава, че и здравословният Ви проблем е изчезнал.

Ранитидин – какво се случи с него?

За лекарствата|

Изпълнителната Агенция по лекарствата публикува съобщение до всички медицински специалисти и граждани, което информира за започнал преглед от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на лекарствени продукти, съдържащи активната съставка ранитидин. Имали място за притеснение?

Ципрофлоксацин – публични тайни

За лекарствата|

Ципрофлоксацинът е един от най-често изписваните химиотерапевтици от групата на флуорхинолоните, второ поколение. Именно  честотата му на изписване налага и добрата информираност на пациентите за този продукт. БЕЗпредметното и произволно приемане на ципрофлоксацин води до по-ниска ефективност на лекарството за в бъдеще.

Лятна почивка – какви лекарства да носим със себе си?

Информационни статии|

„Морската аптечка“ на „Съветите на фармацевта“ е разделена в две групи – „Мама и Тати“ и „Децата“. В групата за „Мама и Тати“ са необходими само болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противодиарично и витамини. В групата за "Децата" добавяме свещички за повръщане .

Още публикации
Този уебсайт използва бисквитки и услуги от трети лица. Ако продължите, вие се съгласявате с условията за ползване. Разбрах