Публикации2019-06-16T21:19:26+03:00

Публикации

Информационни статии от магистър фармацевти

Ранитидин – какво се случи с него?

За лекарствата|

Изпълнителната Агенция по лекарствата публикува съобщение до всички медицински специалисти и граждани, което информира за започнал преглед от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на лекарствени продукти, съдържащи активната съставка ранитидин. Имали място за притеснение?

Ципрофлоксацин – публични тайни

За лекарствата|

Ципрофлоксацинът е един от най-често изписваните химиотерапевтици от групата на флуорхинолоните, второ поколение. Именно  честотата му на изписване налага и добрата информираност на пациентите за този продукт. БЕЗпредметното и произволно приемане на ципрофлоксацин води до по-ниска ефективност на лекарството за в бъдеще.

Лятна почивка – какви лекарства да носим със себе си?

Информационни статии|

„Морската аптечка“ на „Съветите на фармацевта“ е разделена в две групи – „Мама и Тати“ и „Децата“. В групата за „Мама и Тати“ са необходими само болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противодиарично и витамини. В групата за "Децата" добавяме свещички за повръщане .

Пет съвета, как да надвием умората от забързаното ежедневие!

Информационни статии|

С хроничната умора могат да се обяснят и някой състояния като повишаване на телесното тегло, непълноценен сън, липса на концентрация и забравяне, ниско сексуално влечение,бързи промени в настроението, хормонален дисбаланс и други

„Свинският грип“ изпреварва годината на „Земния глиган“

Информационни статии|

През 2009-2010 година „свинският грип“ предизвика пандемия, при която има потвърдени значителен брой случаи на сериозни и фатални усложнения. По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа те са близо 2900 души, като дори се стигна до твърдението, че H1N1 е „невъзможен за ограничаване“.

Алергии – част 1

Информационни статии|

Алергията е състояние, при което имунната система на човека реагира на вещества от околната среда, които в повечето случаи са безвредни и при по-голяма част от хората не предизвикват проблем.

Летните вируси и съветите на фармацевта – част 2

Информационни статии|

Летния вирус започва внезапно и остро. При първите симптоми подгответе организма да се справи с вируса възможно най-леко и бързо. Не започвайте веднага с приема на лекарствени продукти с противовъзпалителен характер или съдържащи парацетамол.

Колко дълго могат да се употребяват медикаменти защитаващи лигавицата на стомаха?

Информационни статии|

Медикаментите, които защитават лигавицата на стомаха са H2 – блокери (ранитидин, фамотидин, и др.) и инхибитори на протонната помпа (омепразол, езомепразол, ланзопразол, пантопразол и др.). Теоритично, потенциалните последици от продължително потискане отделянето на киселина, може да доведе до злокачествени заболявания на стомаха.

Фармацевтът в аптеката е най-достъпния медицински специалист. Защо?

Информационни статии|

Фармацевтът е дипломиран медицински специалист с изключително богати познания в действието, комбинацията и безопасната употреба на лекарствата и хранителните добавки.

Малко известни факти за селена

Информационни статии|

Масово рекламираната полза върху човешкия организъм, от приема на селен, е подобряване на мозъчната функция. Това безспорно е така, но селенът има още много допълнителни ползи. Една от които е, че селенът е изключително важен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Още публикации
Този уебсайт използва бисквитки и услуги от трети лица. Ако продължите, вие се съгласявате с условията за ползване. Разбрах