Росен Димитров

|Росен Димитров

Магистър фармацевт

Връзки

Професионални интереси

диетология

хранене

хранителни добавки

биохимия

физиология

лекарствени взаимодействие

оптимизиране на фармакотерапията

Здравейте! Казвам се Росен Димитров – дипломиран магистър фармацевт в Медицински университет – София.

За избора на моята професия допринесе много гимназиалното ми образование от професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив. П. Павлов“, гр. Стара Загора. Още от тогава са интересът и познанията ми към дисциплини като анатомия, физиология и фармакология, които намериха естественото си продължение в университета.

Изучаването на моята специалност ми даде много отговори по теми, свързани с биохимия, физиология, активни вещества, с което представата ми за принципите на действие на метаболизма се задълбочиха.

Активно спортувам от години, което поддържа големият ми интерес към диетологията и храненето. За мен е важно адекватното провеждането на лечебния процес и оптимизирането на терапията, което зависи от много фактори и съобразяването с тях.

Едно от най-важните неща при правилното лечение е съгласието и активното участие на пациента, защото именно взаимните усилия фармацевт-пациент дават положителен резултат!

Публикации от Росен Димитров

Колаген = грижа за кожата отвътре

прекомерното излагане на слънце крие рискове от дехидратация, преждевременно състаряване, пигментни петна, алергични прояви. Всъщност, негативно влияние върху външния вид на кожата могат да окажат и редица други фактори като замърсена градска среда, влага, тютюнопушене, употреба на алкохол, липсата на пълноценен сън и повишени нива на стрес. С напредване на възрастта грижите за кожата и желанието за запазване на младежкия ѝ вид стават все по-осъзнати и целенасочени.

А ти, как носиш своята маска?

В медиите и мрежата дълго се дискутираше за и против носенето на маски, но в крайна сметка министърът на здравеопазването нареди да се носят на обществени места. Така главоблъсканицата отпадна, но не се задоволи информираността ни по отношение на други въпроси, касаещи маските – как да ги носим, колко дълго време, какви трябва да са те, какво да съблюдаваме и какво да отбягваме?

Амоксицилин за настинка? Не!

Амоксицилинът е широкоспектърен бета-лактамен антибиотик от групата на пеницилините, второ поколение. Свързвайки се с определени структури, намиращи се в клетъчната стена на бактериите, той предизвиква активиране на ензими, които започват да разграждат/смилат собствените структури на бактериалната клетка. В последствие това води до убиване на тази клетка, с което се определя и бактерицидното му действие. Вирусите НЯМАТ клетъчна стена, най-малкото защото не са клетки.

Каква е ползата от прием на магнезий и калий по време на спорт и движение?

Въпреки че магнезият е единадесетият най-разпространен елемент във Вселената, често е в дефицитни количества в собствените ни тела. Както магнезият, така и калият ежедневно се отделят от организма чрез нормални физиологични процеси.

Хипертоничен или изотоничен разтвор на морска вода. Каква е разликата?

В аптеките можете да откриете на пръв поглед все разтвори на морска вода, но реално с различна концентрация на натриев хлорид. Когато концентрацията е 0,9% той се нарича изотоничен, а когато е по-голяма е хипертоничен. Кой при какви случай се използва можете да научите от видеото.

„Кой пие вода, бе братко?”

Всички или поне много хора съветват да се приема това, онова, друго, трето или всички заедно, но същите тези напомнят ли ви да приемате и достатъчно вода?По-скоро не, което е притеснителната нотка. Защо е толкова важно да отбележим ключовата роля на водата освен, че от време на време ожадняваме?Това не е статия тип „Доктор Радева ми е забранила да пия вода!” и „кой пие вода бе, братко?!”, а точно обратното – водата е жизнено важна за организма. Водата понякога е по-важна от лекарствата ви, а също така понякога помага на лекарствата ви да действат още по-ефективно и да бъдат усвоявани и отделяни от организма по-адекватно. Важно е да се има предвид , че добрата хидратация на организма осигурява оптимална хидратация и на лигавиците, което е от съществено значение в защитата [...]

Още публикации

Този уебсайт използва бисквитки и услуги от трети лица. Ако продължите, вие се съгласявате с условията за ползване. Разбрах